Přeskočit na obsah

Laureátem Ceny Kolibříka je ČSOB

Nové „Ceny za výjimečnou integraci zdravotně postižených” znají svého vítěze. Stala se jím ČSOB, která během tří let umožnila outsourcingem vytvoření více než 70 pracovních pozic pro hendikepované v sociálních podnicích Skupiny Kolibřík a dalších sociálních firmách. 

„Ceny za výjimečnou integraci zdravotně postižených” iniciuje Skupina Kolibřík a záštitu nad nimi převzala místopředsedkyně Senátu ČR Jitka Seitlová. 

„Velice oceňujeme, že ČSOB měla důvěru otevřít nová partnerství se sociálními podniky. To během tří let znamenalo jen ve Skupině Kolibřík desítky pracovních míst pro hendikepované. Vznikl tak unikátní projekt, který je v Česku jedinečný. Zdravotně postižení zaměstnanci sociálních firem dokázali, že zvládnou i náročnější agendu z bankovního odvětví,” řekl výkonný ředitel Kolibřík CSR Zdeněk Kosour.

„Je pro mě privilegium být zde, v krásných prostorách Senátu a Valdštejnské zahrady. Velké poděkování patří Zdeňkovi Kosourovi a jeho týmu za představení zaměstnanců z Kolibříka. Slýcháme o nich jako o lidech s hendikepem, ale Zdeněk my je představil jako lidi s obrovskými schopnostmi, motivací, energií a kreativitou. Děkuji všem Kolibříkům za to, jak příkladně svou práci odvádějí a že jsou nedílnou součástí našich týmů v ČSOB,“ řekl výkonný ředitel ČSOB John Arthur Hollows, který cenu přebíral spolu s vrcholným managementem ČSOB.

Rozsahem spolupráce mezi korporátní společností a sociálními firmami se jedná o unikátní aktivitu v Česku. Zaměstnanecké pozice pokrývají celou škálu úrovní, navíc umožnili vytvořit v sociálních firmách i nové manažerské pozice, které byly obsazeny opět hendikepovanými. Ocenění spolu s CEO ČSOB Johnem Arthurem Hollowsem převzala také Denisa Škantová, výkonná ředitelka ČSOB, a také Marcela Suchánková, členka představenstva banky.

„Dlouholetá spolupráce s Kolibříkem je pro nás obrovskou motivací pro další zaměstnávání lidí se zdravotním hendikepem. Je radost vidět konkrétní výsledky a slyšet příběhy lidí, kterým jsme dokázali společně pomoci a kteří teď pomáhají nám. Věřím, že to je všestranně výhodná spolupráce a jsem si jistá, že stojí za to se jako zaměstnavatel flexibilně přizpůsobit specifickým potřebám těchto kolegů a plně je začlenit do týmu. Dnešní ocenění je pro nás impulsem pokračovat a možná bude inspirací pro další firmy,“ sdělila k ocenění Marcela Suchánková, členka představenstva ČSOB.

Záštitu nad „Cenou za výjimečnou integraci OZP“ převzala místopředsedkyně Senátu Jitka Seitlová, která zároveň v senátním Zeleném salónku ocenění předávala. Akce má ambici stát se pravidelným, výročním oceňováním v oblasti integrace hendikepovaných.

„Vážím si lidí, kteří se rozhodli překonat zdravotní postižení. Je mi potěšením předat ocenění firmě a poděkovat všem, kteří vytváří příznivé podmínky pro jejich uplatnění,“ řekla místopředsedsedkyně Senátu ČR Jitka Seitlová.

Sociální firma Kolibřík CSR působí v oblasti sociálního podnikání od roku 2013. Je součástí skupiny Kolibřík, která zahrnuje několik sociálních firem. Ve skupině pracuje přes 90 % zaměstnanců se zdravotním postižením, a to i v managementu společnosti. 

V České republice je nyní evidováno téměř 170 sociálních podniků s 300 provozovnami. Zaměstnávají přes 5200 osob, z nichž 84 % jsou OZP či OZZ. Celkem je na chráněném trhu práce přes 55 tisíc hendikepovaných.