Přeskočit na obsah

OZP roku 2022: Rozhovor s věrkou hoškovou

Ostřílená manažerka, ale i empatická duše, která dokáže podpořit a vyslechnout každé trápení. Mistryně multitaskingu a velká srdcařka. Málokdy jiná než usměvavá, málokdy jinak než s velkou dávkou energie… Věrka Hošková pracuje v Kolibříku už 4 roky na pozici HR Business partnerky a poslední rok také manažerky pražské pobočky. Nedávno převzala za svou práci ocenění OZP zaměstnanec roku 2022.

Věrko, získala jsi prestižní ocenění OZP zaměstnanec roku, je to první ocenění v Tvém životě nebo jsi zvyklá sbírat ceny?

Je to moje první ocenění v životě, vlastně nikdy v minulosti, co si vzpomínám, jsem nic nevyhrála. Ani v dětství jsem nebyla soutěživý typ, děti mě vzhledem k mému hendikepu moc nepřijímaly a někdy mě i šikanovaly. Ale pamatuji se, že jsem byla nejlepší ve škole v němčině. 😊

Ocenění jsi převzala při slavnostním ceremoniálu na Staré radnici. Jak jsi to celé prožívala?

Byla jsem velmi nervózní a nedokázala jsem si ten pocit pořádně užít, protože to byla pro mě naprosto nová situace. Vlastně až zpětně mně ty pocity dobíhaly a měla jsme velkou radost. Vážím si hlavně důvěry od svých kolegů. Děkuji celému vedení Kolibříka a svým kolegům za úžasnou spolupráci.

Jak ses vlastně stala Kolibříkem?

Pracovala jsme předtím ve firmě, kde vůbec nebyly nastaveny podmínky pro zaměstnance s nějakým postižením. Natož s tak těžkým, jaké mám já. Od narození se potýkám s komplexí vrozenou srdeční vadou, se kterou se pojí další zdravotní problémy. A protože se můj zdravotní stav v té době hodně zhoršil, hledala jsem si práci jinou. Ředitel Kolibříka Zdeněk Kosour ve mně tehdy na pohovoru spatřil potenciál a nabídl mi práci HR Business partnerky. A tak to všechno začalo…

Takže se dá říct, že v Kolibříku jsi našla svoje vysněné pracovní uplatnění?

Ano určitě, ale je to do značné míry díky přístupu vedení Kolibříka, protože v okamžiku, kdy by tady nebyl takto vstřícný přístup, tak bych tu práci nemohla vůbec vykonávat. V Kolibříku se berou ohledy na každý hendikep, lidem se nastavují individuální podmínky, ať už je to přizpůsobením pracovní doby, možností práce na home office nebo celkovým pochopením jejich životní situace.

Co tě na Tvé práci nejvíc baví a naplňuje?

Mě nejvíc baví komunikace s lidmi. A největší radost mi dělá, když pomůžeme uplatnit se pracovně člověku s nějakým znevýhodněním. Ten pak může ukázat, co v něm je a zařadit se kvalitně do běžného života. To mě nejvíc naplňuje a zároveň také to, když si i zdraví lidé uvědomí, že zdraví není samozřejmost. Takže pravou výhrou jsou pro mě vlastně úspěchy našich zaměstnanců…

A co nějaká soukromá životní „výhra“?

Tou je určitě moje skoro patnáctiletá dcera Kačenka. Naštěstí je zdravá, a to je pro mě nejdůležitější. A kromě toho je také velmi šikovná ve škole, takže jsem hrdá máma.

Štítky: